Avancerade alternativ för dagens tandställning

tandställning umeåOrtodontisk teknik har kraftigt förbättrat effektiviteten, komforten och det estetiska utseende för dagens patienter att bära tandställning. Många som en gång var oroliga att behöva bära stora metallställningar och tjocka band på sina tänder år efter år kan nu åtnjuta nya friska leenden tack vare kortare, mer diskret ortodontisk vård.

Nya val för traditionell tandställning

Med traditionell tandställning, är konsoler limmade på varje tand och hålls samman av en metalltråd som går längs hela raden av tänder. Moderna framsteg har eliminerat dessa tjocka stålband och tunga konsoler från det förflutna. Idag används starkare lim vilket innebär mindre och tätare kopplade konsoler. Tjocka band har ersatts av tunna trådar som inte bara är svårare att se, men också effektivare på att justera tänderna.

Dessa mindre, starkare komponenter innebär färre besök för justering och slutligen en kortare behandlingstid. På toppen av det förbättrar de också munhälsan. Tjocka fästen och band var svåra att rengöra runt och många patienter led av missfärgning av tänderna som följd. Med tiden mörknade den exponerade emaljen runt varje konsol på grund av otillräcklig tandborstning, medan färgen under varje konsol var skyddad, när fästena avlägsnades kunde lättare fläckar ses i mitten av många tänder. Tack och lov orsakar dagens tandställning sällan ett sånt problem, förutsatt att patienterna borstar sina tänder regelbundet.

Konsumenternas efterfrågan har också lett till många kosmetiska val görs tillgängliga för tandregleringspatienter. Medan rostfritt stål i konsoler är fortfarande vanligast, kan de också vara gjorda av keramik eller plast, vilket gör att de smälter in mer med tänderna. (Plast konsoler bör undvikas för längre behandlingar eftersom de tenderar att missfärgas med tiden.) Konsoler, trådar och band finns alla tillgängliga i en regnbåge av färger. Genomskinliga komponenter finns också, de gör tandställningen ännu svårare att upptäcka.

Osynlig tandställning

De senaste nyheterna i ortodonti som har gjort många människor glada är utvecklingen av ”osynliga” tandställningar. Istället för att använda fästen och trådar, utvecklar ortodontist istället tätt åtsittande formar av de övre och nedre raderna av tänder. När de är på plats ger de ett fast men lätt tryck på dåligt anpassade tänder, uppmuntra dem att röra sig och räta till sig över tiden.

Datorteknik hjälper ortodontist att staka ut en progressiv plan för att korrekt rikta tänderna, uppdelat i flera steg. Vid varje steg ersätts den befintliga formen med en ny som ger lite mer tryck än den förra. Med tiden leder detta framgångsrikt till räta rader av tänder, utan att behöva genomgå invasiv montering och borttagning av tandställning.

Generellt bärs varje form under två veckor. De måste bäras hela dagen och hela natten, men kan tas bort när man ska äta och vid rengöring. Detta förhindrar missfärgning av tänderna som ofta åtföljer traditionella tandställning. De flesta patienter upplever en ny form som obehaglig den första dagen, men detta försvinner snabbt då tänderna anpassar sig till sina nya positioner.

Osynlig tandställning kostar mer än traditionella tandställning, men för vissa, är de väl värda den extra investeringen. Inte bara är de lätta att dölja (om inte någon står rakt framför dig), men de kan också tas bort vid sällsynta tillfällen, såsom bröllopsbilder, där någon annars skulle tycka att det var obehagligt att synas i tandställning.

Osynliga tandställning kan inte användas för att behandla alla fall. Även om de kan provas, traditionella tandställning kan fortfarande ge en högre grad av framgång. Endast en ortodontist hos Tandläkare Umeå kan berätta om någon är en bra kandidat för osynlig tandställning.

Originally posted 2012-10-13 15:50:34.