Om tandvärk

tandvärk umeåNär du tar hand om tänderna i din mun, blir det ingen tandvärk att gråta över. Tandvärk är en smärta som orsakas av tand eller käkproblem, såsom hål i en tand, en sprucken tand, en blottlagd tandrot, tandköttsproblem, sjukdom i käken eller muskelkramper när man tuggar. Svårighetsgraden på tandvärk kan variera från mild till olidlig kronisk smärta. Smärtan kan förvärras av kall eller varm mat och dryck. Dental röntgen kan hjälpa till att fastställa orsaken till om tandvärk kommer från en tand eller ett är käkproblem.

Det är möjligt att tandvärk kan orsakas av ett problem som inte har sitt ursprung i en tand eller käken. Smärta runt tänderna och käkar kan vara symptom på sjukdomar i hjärtat, såsom kärlkramp eller hjärtinfarkt, öroninfektioner och även en sinus-infektion. Smärtan från kärlkramp är oftast placerad i bröstet eller armen. Men hos vissa patienter med kärlkramp kan tandvärk eller smärta i käken vara de enda symptomen på deras hjärtproblem. Eftersom infektioner och sjukdomar i öron och bihålor även kan orsaka smärta runt tänder och käkar har utvärderingar av både Tandläkare Umeå och läkare blivit nödvändiga för att diagnostisera medicinska sjukdomar som orsakar ”tandvärk”.

Hål i tänderna är den vanligaste orsaken till tandvärk

Hål i tänderna är hål i de två yttre skikten av en tand som kallas emalj och dentin. Dessa skikt tjänar till att skydda den inre delen av tandvävnaden som kallas pulpa, där finns blodkärl och nerver. Bakteriella infektioner i munnen omvandlar enkla sockerarter till syra som mjukar och upplöser emalj och dentin, därmed skapas hålrum. Små grunda håligheter orsakar vanligtvis inte smärta och kan vara obemärkt av patienten. Det är de större djupare håligheterna som blir irriterade av bakteriella toxiner när matrester samlas som orsakar tandvärk. Mat som är kall, varm, sur eller söt kan också orsaka smärta.

Dental fyllning är oftast behandling för små och grunda håligheter, medan större hålrum innebär en påbyggnad eller krona. För håligheter som har trängt igenom och skadat pulpan krävs behandling antingen i form av en rotfyllning eller extraktion av den drabbade tanden. Skada på pulpan  kan leda till pulpans vävnad dör, vilket resulterar i tandinfektion eller dental abscess. Rotkanalingrepp innebär att ta bort den döende pulpavävnaden och ersätta den med ett annat material för att rädda den döende tanden från extraktion.

Tandköttsproblem anses vara den näst vanligaste orsaken till tandvärk

Tandköttsproblem eller gingivit anses vara den näst vanligaste orsaken till tandvärk, det kännetecknas av inflammation i mjukdelar och onormal benförlust som omger tänderna och håller dem på plats. Detta tillstånd orsakas av gifter som utsöndras av bakterier i ”plack” som ackumuleras över tiden i tandköttet. Blödning i tandköttet utan smärta är ett tidigt symptom på denna sjukdom, medan smärta är mer avancerade symptom på tandköttssjukdom då förlusten av benet runt tänderna leder till bildandet av tandköttsfickor. Avancerad tandköttsproblem kan orsaka förlust av i övrigt friska tänder.

I tidigt stadium innebär en  behandling av tandköttsproblem munhygien och borttagning av bakteriell plack. Noggrann rengöring av tänderna och tändernas rötter kallas ”rotplaning” och ”subgingival skrapning”. Rotplaning är borttagande av plack och tandsten från exponerade tandrötter medan subgingival skrapning hänvisar till avlägsnandet av ytskiktet av det inflammerade tandköttet. Båda dessa förfaranden utförs vanligtvis under lokalbedövning och kan åtföljas av användning av orala antibiotika för att övervinna tandköttsinfektion eller abscess. Uppföljande behandling kan omfatta olika typer av tandköttsoperationer. Vid avancerade tandköttsproblem med betydande benförstöring och uppluckring av tänder, kan tandskenor eller utdragning av tänder vara nödvändig.

Med god munhygien kan du undvika tandvärk.

Originally posted 2012-10-16 17:38:21.