Orsaker till tandvärk

tandvärk umeåNär det gäller tandvärk, finns det många olika saker som kan orsaka en tandvärk. En tandvärk kan komma när som helst, även om du kanske inte förväntar sig det. Smärtan kan vara outhärdlig ibland, och du är beredd att göra nästan allt du kan för att stoppa smärtan. När en tandvärk börjar, börjar många av oss undra vad som var orsak till att det händer.

Några av de viktigaste orsakerna till tandvärk inkluderar förfall, en fraktur i tänderna och håligheter. En spricka i tanden är också en orsak, även om det kan vara svårt att diagnostisera, eftersom sprickor normalt verkar vara osynliga för blotta ögat och röntgenstrålar. Sprickor kan göra att din tand känns som om den ska explodera, eftersom de utsätter dentin och nerver för luft och allt annat du stoppar i munnen. Om du inte får dem lagade kommer de att bli värre, vilket kan leda till tanden bryts av vid tandköttet.

Pulpa irritation är en annan orsak till tandvärk, eftersom det sker efter tandvård. Oavsett hur bra din fyllning eller krona gjordes, kan det material som användes för att fästa tanden orsaka smärta senare. Det är verkligen inget du kan göra, eftersom kronor ibland kan lossna eller fyllningen kan ibland lossna. Om detta händer, är allt du kan göra att gå tillbaka till tandläkaren för att få problemet åtgärdat.

Om du har en utsatt rot eller nerver, kan det också vara orsaken till din tandvärk. Detta händer normalt på grund av grov borstning, vikande tandköttet och exponering av tandroten. Om roten exponeras, kan luft eller vätska du dricker utlösa en tandvärk. För att förhindra att detta händer, ska du vara försiktig när du borstar och aldrig försöka slita isär ditt tandkött med tanke att det kommer att göra dina tänder renare.

Orsaker till tandvärk

Om du använder tobak, kommer du sannolikt att få tandvärk mer frekvent. Tuggtobak är en vanlig bidragande orsak till tandvärk och tandsmärta, eftersom tobaken kommer att fräta bort tänderna tills det inte finns någonting kvar. Det tar inte lång tid för att det ska hända något, speciellt om du har tuggat länge. Rökning kan utlösa tandvärk också, eftersom röken är dåligt för tänderna och fräter på dem också.

Förhindra tandvärk

Även om det finns många orsaker till tandvärk, finns det saker du kan göra för att stoppa smärtan och förhindra tandvärk. Du bör alltid borsta tänderna på en daglig basis och gå till tandläkaren för regelbundna kontroller. Om du får tandvärk ska du alltid gå till tandläkaren och få tanden lagad. Tandläkaren Umeå kan kanske laga den tillräckligt tidigt för att rädda tanden – som kommer att hindra dig från att få den utdragen och spara en massa pengar – och förhindra tandvärk i det långa loppet.

Originally posted 2012-10-05 14:31:34.